Lidovci diskutují

Téma nedávného hlasování o uzákonění "manželství pro všechny" mezi lidovci stále rezonuje. Přetiskujeme reakci člena KDU-ČSL Jana Růžičky, s níž se obrátil na naši redakci.


Vážený pane předsedo,

píši Vám jako člen KDU-ČSL a katolický křesťan v reakci na komentář, který byl otištěn minulý týden v příloze Katolického týdeníku Perspektivy. Komentoval jste v něm výsledek hlasování poslanců o novele občanského zákoníku ve vztahu k manželství.

Mne i Vás těší, že neprošel původní návrh na uzákonění „manželství pro všechny“. Smutno je mi však ze závěru Vašeho komentáře, ve kterém si pochvalujete schválení pozměňovacího návrhu předloženého poslancem KDU-ČSL Jiřím Navrátilem. Mimo jiné jste uvedl: „Přijatý návrh je z našeho pohledu pomyslnou podanou rukou. Optimálně řeší otázku narovnání práv.“

Ptám se, kam jsme v křesťanskodemokratické straně došli, když si její poslanci pochvalují situaci, kdy se na stejnopohlavní páry mají podle zákona vztahovat práva a povinnosti, která náležejí manželům, pokud zákon výslovně neříká něco jiného. Lze tedy říci, že jedním z účelů partnerství bude i založení rodiny a výchova dětí, protože to je hlavním účelem manželství. Skutečnost je však taková, že pohlavní styk osob stejného pohlaví je odloučen od předávání života. Navzdory tomu bude zákon dávat partnerům právo na dítě, když se bude využívat nástrojů asistované reprodukce a surogátního mateřství. Děti, které se takto dostanou do domácností stejnopohlavních partnerů, ze zákona nebudou mít možnost znát jednoho ze svých rodičů a budou vychovávány bez poznávání mužských a ženských vzorců chování rodičů. Jaké to na nich zanechá následky? Přestože se nám zastánci „manželství pro všechny“ snaží namluvit, že nebudou nepříznivé, zkušenost ukazuje, že nejlépe je dítěti s biologickými rodiči žijícími v manželství. Děti v domácnostech partnerů budou hendikepovány.

Navíc nerozumím tomu, co Vás vedlo ke snaze narovnávat práva manželů a partnerů? Vždyť legislativou dané výhody, které mají manželé, jsou odměnou za to, že z manželství se přirozeně rodí děti, bez kterých není možná další lidská existence, tedy ani fungování státu.

Na rozdíl od Vás ke schválenému pozměňovacímu návrhu mohu říci, že je určitým úspěchem konzervativní politiky zadržování progresivismu, rozhodně se však nejedná o vítězství. Na závěr bych chtěl připomenout, že podle katolického učení homosexuální vztahy odporují přirozenému zákonu, nejsou plodem opravdového citového a pohlavního doplňování se a nemohou být schvalovány.

S pozdravem

Jan Růžička, Bučovice

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!