Kristus za zenitem

Akademie výtvarných umění rozhodla: Ježíš na kříži bude přemístěn! Oficiální důvod? Socha prý byla na současném místě několikrát poškozena. Přemístění se děje pouze z důvodu její ochrany.

 

Ano, čtete správně. Kvůli vandalismu studentů umění bude škola zachraňovat sochu jednoho z největších českých umělců, který se, jen tak mimochodem, zasloužil o její vznik.

 

Co to je za studenty umění, kteří dokáží ničit dílo jiného umělce? Co to je za školu, že se vůči takové nízkosti nedokáže rázně postavit?

 

Studentka Jana Doležalová v diskusi na profilu AVU píše, že když jde k vrátnici, socha ji děsí. Prý tam „nemá co pohledávat a děsit lidi“. Trpící Kristus je podle ní „za zenitem“.

 

Absolventka školy Kristina Vesková oponuje: „Myslbekův kříž, pro mě, z hlediska umění, byla ta nejúžasnější věc, kolem které jsem měla možnost denně projít.“

 

Do diskuse se zapojil i přední český výtvarník Michael Rittstein, který s ironií konstatoval: „Věřím, že současnou AVU kvalitní umění děsí a že se tam nehodí.

 

Myslbekovo dílo se má přesunout do vestibulu Moderní galerie AVU a zájemci ho prý budou moci spatřit při výstavách nebo Dnech otevřených dveří.

 

Je otázkou, jaká další umělecká díla budou současné studentstvo děsit a zda se nepokusit ukřižovaného Ježíše ze spárů AVU zachránit. Ulevilo by se tak jistě mnohým pedagogům, studentům a Kača Olivová, která se nedávno proslavila videem, na němž kolem sebe nahá háže hlínu, by mohla nerušeně tvořit… A my ostatní bychom se z Myslbekova díla mohli těšit, obdivovat jej a být hrdí na umělce, jehož odkaz žije navzdory primitivismu zmatených lidí v pomýlené době.

 

 

Snímek Facebook AVU

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!