Hoješínský dětský den

Přinášíme reportáž od účastníka dětského dne v Hoješíně, vsi položené nedaleko Seče v Železných horách, kde sídlí komunita Školských sester svatého Františka.

Dne 1. 6. 2024, na Den dětí, bylo na zámku v Hoješíně u sečské přehrady plno. Od samého rána probíhaly přípravy na dětský den v Domě sestry Elišky. Počasí sice nepřálo, ale tím pilněji se přípravy odvíjely. Postavit partystany a podium pro hudební skupiny bylo snadné, ale vymyslet, jak vtěsnat 75 dětí s rodiči a prarodiči, což bylo přes 100 osob, do zámku, na sportovní aktivity a další program stálo chvíli improvizace, avšak spolu se sestrou Gratií a kolektivem řádových sester jsme tuto situaci vyřešili.

Den začal mší svatou zaměřenou pro děti, která končila malým koncertem sboru Consortium Camerale Slanense, kdy se zámkem linuly překrásné tóny skladeb Ave Maria či Aleluja. Dámy byly naprosto úchvatné.

Po mši a koncertě sboru přišlo seznámení s programem a aktivitami, které připravila jako celou organizaci nezisková společnost Force Charity z.s. Pokračovalo se celodenní hrou, během níž děti sbíraly razítka za splněné úkoly, které byly tvořivé, sportovní nebo jen zábavné. Děti si vyzkoušely, jak to vypadá, když se vodí slabozrací, jak v roli vodícího, tak i vedeného a to, že to není jednoduché ani pro jednu stranu, si uvědomily všechny děti. Skákání v pytlích je okamžitě dostalo do zábavného módu a připravilo na kreativní aktivity jako malování či výroba tašek a sáčků ze starých triček. Výtvory byly velmi zdařilé a do výroby se zapojili i rodiče. V neposlední řadě se vymalovávaly obrázky a malovalo se na tváře, pod vedením slečny Markéty a Terezy se děti měnily v kočičky, lišky, pejsky, na tvářích se jim objevovali motýlci a další výzdoba dle jejich přání.

V té chvíli se již zámkem linula vůně oběda, který připravoval další člen týmu Force Charity Marek, šéfkuchař Gastrostudia společnosti Bidfood, se svou sestrou Monikou. Ukázal, že je virtuosem v přípravě pokrmů a přichystal fantastický oběd a celodenní občerstvení pro všechny. Jeho guláš, hovězí kuličky v rajské omáčce a černé burgery si zamiloval jistě každý. Vše mohly děti zapít točenou malinovkou a dospělí dobrým pivkem.

Po obědě, když se počasí již umoudřilo, čekalo děti na zahradě překvapení v podobě obrovské nafukovací klouzačky, trampolíny a dětského řetízkového kolotoče. Všechny tyto atrakce byly součástí celodenní hry, takže si s nimi všechny děti prožily pěkné chvíle. Únava narůstala, slunce svítilo a den dospěl k času koncertu hudební skupiny LaMa Party Band, která uchvátila světovými i českými písněmi. Rodiče si při poslechu hudby zavzpomínali na mládí, děti si poskakovaly do rytmu a mohlo se pomalu začít s vyhodnocením her a předáváním dárků. Všechny děti do jednoho poctivě splnily zadání, a tudíž na ně čekaly ceny a upomínkové předměty od sponzorů a donátorů.

Na závěr ještě skupina LaMa Party Band zahrála několik melodií, oblaka se zatáhla a dětský den byl u konce.

Tímto bychom chtěli poděkovat Školským sestrám svatého Františka, a to Baptistě, Gratii, Markétě a Ancille; dále Marku Svobodovi s jeho sestrou Monikou, učiteli Adamovi, holkám ze sboru Consortium Camerale Slanense, Luboši Bradáčovi a jeho posádce, hudební skupině LaMa Party Band a skvělému týmu Force Charity pod vedením Stanislava a Markéty: Lence, Terče, Davidovi a Davidovi, Honzovi a našemu iniciátorovi Františkovi; dále společnostem Force Energy s.r.o., Schmachtl s.r.o., Elektro S.M.S. s.r.o., ČPP, Bidfood Czech Republic s.r.o., ELKOV s.r.o., M.AE a.s., Bloementaal s.r.o., Rekreační resort Zátiší s.r.o., Divers Direct, Horses 4U s.r.o., bez nichž by se jen těžko podařilo takový den zorganizovat.

Galerie

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!