Hra o trůny začíná

Tak co říkáte na výsledky voleb?

V českém kontextu překvapili dvěma mandáty Motoristé, což asi nejvíce vyděsilo Víta Rakušana, jehož jen tak něco nerozhází. Migrační pakt je pro něj v pohodě, stejně jako snahy zavést v Německu chálífát.

Skvělou zprávou je, že mají Piráti jen jeden mandát. Za lidovce uspěl zástupce konzervativního křídla Tomáš Zdechovský.

To zásadní se však odehrává v Německu a ve Francii. Pět minut po dvanácté, ale přeci jen dali voliči těchto zemí jasně najevo, že kalich trpělivosti přetekl.

Signálů, že se poměry v Evropě změnily, je dost. V médiích se to už zase hemží nálepkami o úspěchu „ultra…“, „krajní…“, „extrémní…“, ale na to jsme si zvykli. Člověk to už mnohdy bere spíše jako ocenění a doporučení, kde se ještě neztratil v té progresivní masáži zdravý rozum. Nárůst skutečného extremismu však v Evropě bezpochyby je a pokud bude Evropa pokračovat ve stejné politice jako doposud, může narůstat. Naděje na změnu však zjevně existuje.

Že není zdaleka vyhráno, předvedla nepoučitelná Ursula von der Layenová (CDU). Její lidovecká frakce si udržela většinu a tak nelenila a ještě v noci vyhlásila, že začíná okamžitě jednat o spolupráci: Se socialisty a liberály.

Hra o skutečné trůny teprve začíná.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!