K velehradskému sjezdu našich biskupů

V poutním domě Stojanov čeští a moravští duchovní pastýři navázali na národní pouť jednáním o časových otázkách církve (6. až 8. července).

Loňskou kostelní sbírku na pronásledované křesťany (více než 11 milionů korun) rozdělili na dvě půlky, z nichž jednu přiřkli Charitě ČR, která ji použije při působení na Blízkém východě, a druhou dostane Latinský jeruzalémský patriarchát. Biskupové pro příští rok formulovali národní úmysly apoštolátu modlitby, doplňující úmysly univerzální. „Národní úmysly se snaží reflektovat předpokládané dění u nás, například sněmovní volby, které očekáváme v příštím roce,“ řekl o tom litoměřický biskup Stanislav Přibyl.

Probírala se rovněž organizace a program národní pouti do Říma (28. až 30. března 2025) a na přetřes přišla také proběhlá farářská synoda v Římě, o níž referovali prof. Tomáš Halík a P. Prokop Brož. Otec Přibyl rozpravu přiblížil: „Hovořilo se o zapojení kněží a farářů do synodálního procesu a diskutovali jsme o pojmu synodalita, který potřebuje prohloubení.“ Do pléna byl pozván mj. velvyslanec ČR při Svatém stolci Václav Kolaja. „Ten nás informoval o aktivitách velvyslanectví, především jsme hovořili o spolupráci při oslavách jubilejního roku 2025,“ popsal biskup Stanislav. Dále byli Českou biskupskou konferencí přijati zástupci Charismatické obnovy v ČR, aby představili svou činnost. Novým jednatelem společnosti Katmedia, jež sdružuje Katolický týdeník a Karmelitánské nakladatelství, jmenoval biskupský sbor P. Romana Czudka.

V neděli olomoucký arcibiskup Josef Nuzík pozval spolubratry do rodné dědiny Strání, kde spolu slavili eucharistii v kostele Povýšení svatého Kříže. V obci na úpatí Bílých Karpat se kdysi narodil kněz a významný hudebník i skladatel Msgre. Josef Olejník – biskup Stanislav Přibyl takto vylíčil návštěvu Strání a vyjádřil svůj vztah k Olejníkovu dílu: „Já sám na něj osobní vzpomínku nemám, protože když jsem studoval na teologické fakultě v Praze, on v té době učil v Olomouci. Nicméně se s jeho hudbou setkáváme v liturgii téměř každý den. Bylo mi ctí ve Strání být hlavním celebrantem a pochopitelně jsem mši svatou zpíval s jeho nápěvy. Podle místních jsem uspěl, můj zpěv se jim líbil. Samozřejmě je to silný moment, když stanete u hrobu člověka, který je tak známý a s nímž se jistým způsobem denně setkáváte. Vyslechl jsem si při této příležitosti svědectví o jeho životě. Podle nich to byl velmi milý a dobrotivý člověk, který ovšem, když šlo o liturgickou hudbu, ‚neznal bratra‘. Ve Strání jsme zažili opravdu kompaktní společenství, kde jsou farnost a obec velmi propojené.“ Účastníci plenárního zasedání téhož dne zavítali do blízké malé sklárny v Květné a posléze vystoupali na vrchol Velké Javořiny.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!