Francouzský dominikán vytvořil motto pro olympijské hry

Motto moderních olympijských her „Rychleji, výš, silnější“ vytvořil francouzský dominikánský mnich Louis Henri Didon, který se pět let před athénskými hrami v roce 1896 spřátelil se zakladatelem moderních olympijských her baronem  Pierrem de Coubertinem.

Heslo, původně formulované v latině jako „ Citius, Altius, Fortius  ,  bylo použito před moderním olympijským hnutím na 

v Paříži, kde byl dominikánský mnich ředitelem.

Didon se narodil v roce 1840 a ve svých devíti letech vstoupil do semináře Rondeau Minor v Grenoblu ve Francii a během svého mládí vynikal svými schopnostmi jako sportovec .

Po návštěvě kartuziánského kláštera v Grenoblu se rozhodl následovat řeholní povolání a v 16 letech přijal habit Řádu kazatelů (dominikánů). O šest let později, po období formace v Římě, byl vysvěcen na kněze ve věku 22 let.

Vojenský kaplan, vězeň a uprchlík

 

Didon brzy získal slávu jako kazatel. Během krátké francouzsko-pruské války, která vypukla v červenci 1870, byl vojenským kaplanem a nějakou dobu byl držen jako zajatec .

Když onemocněl, skončil jako uprchlík ve švýcarské Ženevě . Odtud byl poslán do Marseille, kde pokračoval ve své někdy kontroverzní kazatelské činnosti, což vedlo k tomu, že byl v roce 1880 poslán na Korsiku .

O deset let později byl jmenován ředitelem školy sv. Alberta Velikého v Paříži, kde založil sport jako součást školního vzdělávacího programu a podporoval sportovní soutěže. Toto rozhodnutí bylo výsledkem víry v hodnotu sportu a kontaktu, který měl s Pierrem de Coubertinem od roku 1891.

V prvním závodě, který zorganizovali, se dominikán rozhodl vyšít na školní vlajku slavné motto, které se stalo olympijským heslem v roce 1894, během prvního olympijského kongresu konaného v Paříži v roce 1894.

O dva roky později se v Aténách konaly první olympijské hry, které se od té doby konají každé čtyři roky, pouze třikrát přerušené kvůli první a druhé světové válce (1916, 1940 a 1944) a odložené z roku 2020 na rok 2021 kvůli COVID- 19 pandemie.

Zdroj Catolic Business Journal 

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!