Anketa mezi senátory: hlasování o Istanbulské úmluvě

Členům horní komory Parlamentu ČR jsme položili dvě otázky týkající se okolností a souvislostí schůze, na níž Senát odmítl ratifikaci Istanbulské úmluvy:

1) Vnímal jste před hlasováním tlak ze strany médií, politických neziskovek, ambasád či českých úřadů, abyste se vyslovil pro Istanbulskou úmluvu?

2) Jaký význam přikládáte výsledku hlasování?

 

Zdeněk Hraba

1) Tlak pro přijetí Istanbulské úmluvy byl evidentní. Dokonce byl mnohem vyšší než při schvalování mnohem zásadnějších věcí. Takový tlak na Senát, co můžu potvrdit ze své zkušenosti, snad nikdy nebyl. Nešlo jen o některá liberální média, která se snažila vykreslit odpůrce jako ty, kteří schvalují násilí, ale šlo samozřejmě i o různé neziskové organizace štědře placené z veřejných rozpočtů. Co mě překvapilo, to byla účast zástupců ambasád přímo na jednání pléna Senátu. Výsledek to očividně nijak nezměnilo, ale představte si něco podobného v opačném gardu třeba ve francouzském nebo německém parlamentu. To by byl diplomatický poprask…

2) Významů má výsledek hlasování několik. Tím prvním je, že čeští zákonodárci si umí přečíst to, co schvalují, a nezaleknou se většinově tlaku. Zadruhé jde o signál, že Česko si žádné progresivistické hlouposti nenechá do svého právního řádu procpávat. A třetí význam, tedy spíše úkol, je, že se tématu domácího násilí musíme začít skutečně věnovat. Reálnými úpravami, které obětem pomohou. Tak, aby toto téma nemohli progresivisté příště zneužít k prosazování své škodlivé agendy.

Jitka Chalánková

1) Istanbulské úmluvě se věnuji dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že se při hlasování řídím svým svědomím, žádné tlaky jsem nevnímala.

2) Výsledek hlasování v Senátu – tedy odmítnutí ratifikace Istanbulské úmluvy – považuji za dobrou zprávu.

Jiří Oberfalzer

1) Ve veřejné debatě byl silnější psychologický tlak, ale mě osobně nikdo netlačí.

2) Je to malé vítězství realismu nad sociálním inženýrstvím.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!