Děvet nových kněží pro trpící Nikaraguu

Ačkoli věřící v Nikaragui jsou pronásledováni tamním komunistickým režimem Daniela Ortegy a o řadu kněží v posledních týdnech přišli, děvet nových přibylo, když je o slavnosti Zjevení Páně vysvětil managujský arcibiskup kardinál Leopoldo Barnes.

Tíživou situaci v zemi dokládá třeba fakt, že ke konci prosince milicionáři zatkli siunského biskupa Moru, jenž šel zrovna udílet biřmování. Spolu s ním byli zadrženi dva seminaristé. O žádném z této trojice nejsou zatím zprávy. Bezprostředním důvodem Morova zatčení byla asi jeho homilie z 20. prosince, neboť se v ní zmínil o modlitbě za biskupa Rolanda Josého Álvareze. Ten je už od loňska vězněn pod záminkou vlastizrady a k jeho propuštění vyzvala i vláda Spojených států.

Kněží a řeholníci jsou v Nikaragui vystaveni perzekucím už od roku 2018: např. předloni úřady vyhostily apoštolského nuncia Waldemara Sommertaga a zároveň s ním na dvě stě řeholníků. Papež nyní soužené zemi vyjádřil blízkost v modlitbě.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!