Chystá se Pochod pro život. Více o něm v rozhovoru

Ptali jsme se paní Zdeňky Rybové, která se podílí na organizaci. Co je záměrem pochodu? O jak velkou akci se jedná? Kdo se jí účastní? Jaká atmosféra během pochodu panuje? Nejen o tom se dovíte v článku věnovaném každoroční události, jež začne tuto sobotu v 11 hodin mší svatou v katedrále svatého Víta.

 

Proč se Pochod pro život koná právě 6. dubna?

Původně byl Pochod pro život navázán na 25. březen, slavnost Zvěstování Páně, tedy na den početí Ježíše Krista. Ale i vzhledem k jeho převážně občanskému charakteru poslední roky plánujeme jarní termín bez hlubší symboliky s ohledem na ostatní akce, dostupnost katedrály atp.

Kolik zúčastněných letos očekáváte?

Nikdy dopředu neumíme odhadovat. 19. ročník pochodu byl masivní, pak přišla tzv. čínská chřipka a s ní i dvouletá pauza, na kterou jsme navázali opatrně. Jistě půjde o několik tisíc lidí, ale zda o pět nebo deset, to nyní nedokážeme vůbec odhadnout. Zdá se však, že jako v minulých letech naplníme katedrálu sv. Víta, což je překrásný okamžik, když vidíte tento skvostný chrám plný lidí všech generací, s mnoha kočárky, nosítky a v nich malé děti, mnoho mladých rodin. Je to unikátní příležitost, kterou doporučuji nenechat si ujít. Ale samozřejmě samotnou mši sv. ani tato velkolepost lidská nepředčí. Zveme rádi všechny a všechny rádi uvidíme – stačí se zaregistrovat na webové stránce pochodu – http://pochodprozivot.cz.

Zapojují se také zasvěcené osoby a kněží?

Pochod pro život je akce, které se přirozeně účastní v hojném počtu věřící lidé, pak tedy i kněží, řeholníci, jáhni, ministranti apod. Vítáme to. Myslím, že všichni, ať už jsme či nejsme věřící, menší či větší hříšníci, osoby vláčené životem či jdoucí radostnou cestou (která zahrnuje zajisté i mnoho obětí), víme moc dobře, že modlitba má sílu. Poslat vše tzv. nahoru, kopnout to tam, jak říká má kolegyně z projektu Nesoudíme. Pomáháme, je zcela jistá cesta k tomu, že vše dobře dopadne. Chci tady ale především zdůraznit, že jsme obrovsky vděční za mimořádnou podporu biskupů, kterou nám závidí celá Evropa. Když komunikujeme např. se Slováky, kteří podobné akce organizují také, netají se závistí a zvoláním: Vy se máte! Ano, máme a děkujeme za to.

Početný zástup těch, kdo stojí za životem už od jeho početí, je určitým sdělením společnosti, národu: Padá toto sdělení na úrodnou půdu?

Zcela jistě ano. Víte, my spolupracujeme s lidmi převážně v nevěřícím prostředí, a to s lidmi všeho postavení, povolání a poslání. A nikdy nepotkáte (snad vyjma určitých radikálních skupin profesionálních demonstrantů z neziskovek, ale tam si tím také nejsem jistá) tvrzení, že potrat je v pořádku a dobro pro ty, kterých se dotýká. Potrat je pro drtivou většinu našeho národa tragédie, a je-li možné jí zabránit, je to dobře. A Pochod pro život a naše úsilí je zde právě proto, abychom poukázali na to, že pomoc je a že nejlepší cesta člověka k člověku je právě pomoc. Člověčinu nezničí myslím ani nejsilnější ideologie na světě, v nejlepším slova smyslu člověk zůstává přes všechny bouře člověkem s hluboce vepsaným přirozeným zákonem do srdce, který mu přikazuje: nezabiješ.

Je Pochod pro život apelem adresovaným spíše politikům, nebo kolemjdoucím a obyčejným pozorovatelům?

Jeho účastníci vyjadřují především společenské gesto, které má potvrdit zájem člověka o člověka, zejména o toho, kterému jde o život a kde jeho rodiče ztrácí naději, že to zvládnou. Když si toho všimnou politici, proč ne, kolemjdoucí či další náhodní diváci, také fajn, ale naprosto klíčové pro nás je, že se shromáždí v jeden den na jednom místě s jedním poselstvím lidé z celé republiky, kteří jsou připraveni pomáhat. Jde o 16 tisíc žen ročně, které by ve většině případů daly rády šanci svému dítěti. A že pomoc pro ně existuje, to právě sděluje Pochod pro život.

Provází průvod provolávání hesel či hudba? Jsou neseny vlajky, transparenty apod.? Vyrábějí transparenty pořadatelé nebo účastníci pochodu?

Každý Pochod pro život je trochu jiný, mohu říci, že ten letošní bude ale standardně s balonky v národních barvách (které pak na konci rozdáváme dětem, jichž je v průvodu mnoho), hesla či transparenty také máme k dispozici, úvodní transparent ponese sdělení letošního motta Pochodu pro život, že „nejlepší je prostě pomoct“. Hudbu můžeme slíbit také, tradičně na konci pak českou státní hymnu a Svatováclavský chorál. Má to být prostě kompilace radostné ódy na život.

Myslíte, že se pochod setká s překážkami a provokacemi? Jak zajistit jeho pokojný průběh?

To se uvidí. Spolupracujeme intenzivně s policií, na sociálních sítích se za ne velkého zájmu provolávají různá avíza na blokády či protiakce od profesionálních demonstrantů (tedy těch, které potkáte na stávkách za klima, na manifestacích za rovné platy mužů a žen, na demonstracích týkajících se bydlení a pak třeba i na Pochodu pro život), ale necháme se překvapit. Právo je každopádně na straně naší, vše máme v rámci legislativních podmínek řádně ošetřené. Průběh pochodu obecně je vždy pokojný. Občas máme pauzy způsobené tím, že se pár anarchistů přiváže řetězy někde k zábradlí nebo si lehnou na mostní asfalt, ale policie je vždy v rámci svých kompetencí odklidí. Čas těchto prostojů je nic moc, ale pro kluky je velmi zajímavé sledovat, jak funguje zásahová jednotka nebo uniformovaný policista v akci, nikomu však nebezpečí nehrozí. To, čeho chtějí levicoví radikálové, resp. radikálovstvo, abych užila jejich nový jazyk, dosáhnout, je znechutit účast rodinám s dětmi. Výborný plán, že? Skutečně hodnotný. Ale ti, kteří už vědí a znají hodnotu života, oběti a lásky, se odradit nenechají. Takže se na všechny opravdu těšíme.

Když srovnáte první ročník pochodu s tím připravovaným: V čem se akce změnila? Prošla nějakým vývojem?

No jéje. Je to 24 let, co proběhl první ročník. Ale jádro akce se nezměnilo, zůstává stejné, tím myslím její hlavní poselství. Máme však nyní velkou radost, že smíme začínat v srdci Prahy, tedy v katedrále sv. Víta, že se akce účastní tisíce rodin s dětmi, že je to manifest krásy života. Jako všichni (asi) jsme i my hledali způsob, jak akci pojmout. Zdá se mi, že jsme ho našli. Skutečně je to vzájemné povzbuzení, že zápas o dar života má smysl a je to krásné nasazení.

Vybavíte si z minulých ročníků některý moment, který s Vámi – v kladném slova smyslu – obzvláště pohnul?

Jedna malá holčička, odhadem tak čtyřletá, si stoupla před hlavní transparent v průvodu. V ruce držela svůj malý transparent s nápisem: „Já jsem naděje.“ Pravdivé. Ale nadějí jste i Vy, já a každý člověk, protože každý má místo na tomto světě zaručeno Pánem Bohem. Tomu se do plánů mluvit nemá.

Katolické noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Katolické noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!